Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Update verkiezingen en coalitievorming

ChristenUnie/SGP doet mee in coalitie-onderhandelingen

Na de uitslag van 21 maart dwarrelde het stof een beetje neer in politiek Zeist. 3 winnaars (VVD, GrL en NDZ), 1 stabiele partij (ChristenUnie/SGP) en 5 verliezers (D66/CDA/Seyst.Nu, PvdA en SP).

In het debat waarin de partijen de uitslag konden "duiden" werd al snel duidelijk dat het voor de hand ligt dat de VVD en GrL samen de kar voor de coalitieonderhandelingen moeten trekken, samen hebben ze 15 van de 33 zetels. In het debat hebben wij aangegeven, als stabiele en betrouwbare partijbeschikbaar te zijn voor deelname in een eventuele coalitie.

Vervolgens zijn er door de informateur (dhr R. van Benthem, burgemeester van Eemnes) gesprekken gevoerd met alle partijen. Op 3 april is het verslag van de gesprekken gepubliceerd samen met het advies van de informateur.

Advies: een college met VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie/SGP. Laat dit nu net de samenstelling zijn die onze voorkeur had! We zijn erg blij en dankbaar dat we als fractie door alle partijen zo gewaardeerd worden en dat we de kans krijgen om met onze twee zetels mee te doen aan de onderhandelingen. Wij danken onze God hiervoor die ons de afgelopen vier jaar kracht en wijsheid gegeven heeft om ons geloof in de politiek een stem te geven.

 

Hoe kwam het advies tot stand?

In de gesprekken hebben alle partijen (behalve de SP) aangegeven welke thema's voor hen belangrijk zijn en wat zij de meest ideale coalitie vinden. 
Dat de VVD en GroenLinks meedoen ligt voor de hand, maar wie komen erbij? Beide partijen willen vernieuwing maar ook contnuïteit/ervaring in bestuur. Beide partijen willen er een partij bij met wie ze goed samen kunnen werken. D66 zou voor de hand liggen, maar gezien de onrust binnen die partij (lijsttrekker en beoogd wethouder is plotseling opgestapt) hadden beide partijen geen goed gevoel bij D66. Daarnaast zou er dan weinig vernieuwing zijn, 3 van de 4 partijen uit de oude coalitie gaan dan door.

De VVD voelt zich verwant aan het CDA die met Marcel Fluitman ook een ervaren bestuurder heeft. GroenLinks en de ChristenUnie/SGP vinden elkaar in sociale thema's en op het vlak van duurzaamheid. Dit bracht uiteindelijk dit advies tot stand.

Lees verder

De ChristenUnie/SGP in de raad

Hoe ervaren de partijen en volgers van de raad het optreden van onze fractie? Eerlijk gezegd weten we niet of er eerder een partij is geweest die zoveel complimenten heeft ontvangen voor hun optreden in de raad. We worden ervaren als een betrouwbare, stabiele en verbindende partij die een waardevolle bijdrage levert. Er is brede steun en waardering voor de manier waarop wij politiek bedrijven! Een bijzonder mooi compliment waardoor we gesterkt worden om ons ook de komende 4 jaar met dezelfde passie en inzet in te zetten voor een waardevol Zeist!

Hoe nu verder?

Inmiddels zijn de coalitieonderhandelingen opgestart. In de gemeenteraad is door vrijwel alle partijen aangegeven dat er een coalitieakkoord op hoofdlijnen moet komen, en geen 'tot op de deatils dichtgetimmerd akkoord'. Hierdoor ontstaat ook ruimte voor andere partijen en de samenleving om actief te participeren. Wouter Catsburg en Pieter Verolme voeren namens de ChristenUnie/SGP de onderhandelingen ondersteund door Machiel Blok en Julian Wassink. De beide besturen zijn ook goed betrokken en we hebben David van Ballegooijen gevraagd om als adviseur op te treden. Van diverse kanten is spontaan steun aangeboden bijvoorbeeld vanuit de denktank en van beide provinciale partijen. Ook ontvangen we mondeling en schriftelijk diverse bemoedigingen. Hartverwarmend en motiverend! Dank daarvoor! We willen u ook vragen ons te blijven steunen, ook in gebed, want er komt nogal wat op ons af. 

Lees verder

Thema's voor de ChristenUnie/SGP

Het zal u niet verbazen dat voor de ChristenUnie/SGP de onderstaande thema's belangrijk zijn in de onderhandelingen:

  • Duurzaamheid
  • Zorg voor elkaar
  • Waardig oud worden 
  • (Verkeers)veiligheid
  • Onderhoud openbare ruimte (beter wegen- en groenonderhoud.
  • Voorrang voor de fiets
  • Wonen 
  • Geen verruiming winkelopeningstijden op Zondag

Eerste succes in de nieuwe raad

Op de avond van Goede Vrijdag zijn veel kerkgangers en bezoekers in het centrum bekeurd omdat er niet betaald was voor het parkeren. Wij werden hierop geattendeerd door één van de bekeurde kerkgangers. Het was geen koopavond en toch betaald parkeren? ALs fractie hebben we dit uitgezocht. Het blijkt dat in het parkeerbesluit 2018 de Goede Vrijdag geen uitzonderingspositie heeft en dus is er betaald parkeren. Echter op de site van de gemeente staat dat het op Zon- en feestdagen gratis parkeren is in het centrum. Aangezien Goede Vrijdag een officiële vrije dag is in Nederland en winkels na 19.00 uur niet meer open mogen zijn heeft onze fractie hierover schriftelijke vragen gesteld.

Bij het schrijven van dit artikel is de officiële benantwoording nog niet binnen, maar we hebben vernomen dat de parkeerboetes die zijn uitgeschreven omdat er niet betaald is worden geseponeerd. Was de auto fout geparkeerd dan blijft de bekeuring staan. Wij danken diegenen die ons attent hebben gemaakt op de bekeuringen, maar ook het college voor de snelle beantwoording van onze vragen.

Blijf ons op de hoogte houden!!

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts