Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Nieuwsbrief Kerst 2018

Terugblik op 2018 door wethouder Catsburg

Hoewel ik niet zo van het terugkijken ben aan het einde van het jaar, ontkom je er toch niet aan. Nieuwsoverzichten op TV, in de kranten en mensen die er naar vragen (“Bijzonder jaartje geweest voor je hè?”). Tja...het was inderdaad een bijzonder jaar. Na 20 jaar van baan veranderen en wethouder worden...... Maar als u me echt vraagt wat me bijgebleven is in die 7 maanden dat ik wethouder ben, dan staan er 3 zaken bovenaan (in willekeurige volgorde):

  1. Ik heb een neutralisatie bijeenkomst mogen doen. Heel bijzonder om o.a. een jongere die heel zijn leven statenloos is geweest, hier al bijna heel zijn leven woont en inmiddels studeert, het Nederlandse Burgerschap te mogen geven. Mooi om te zien hoe trots en dankbaar men hier voor is en hoe we mensen vaste grond onder de voeten kunnen geven om zich te ontwikkelen
  2. Vanuit mijn rol als wethouder ben ik bestuursvoorzitter van het Reinigingsbedrijf Midden Nederland, de RMN. U weet wel het bedrijf dat in Zeist o.a. de afvalcontainers leegt. De RMN is een erkend leerbedrijf en stimuleert zijn medewerkers om een MBO-diploma te halen. Ik mocht bij de diploma uitreiking zijn waarbij enkele medewerkers tussen de 31 en 50 jaar voor het eerst een schooldiploma ontvingen. Hoe gaaf is het dat we dat als gemeenten mede mogelijk maken. Oog hebben voor mensen en hun ontwikkeling!
  3. We kunnen er niet meer omheen, er moet wat gedaan worden aan de manier waarop wij met de schepping omgaan. In plaats van gebruiken, misbruiken we de aarde die ons gegeven is. We hebben hier allemaal onze eigen verantwoordelijkheid in te nemen. Ik vind het heel bijzonder dat ik als wethouder de portefeuille duurzaamheid mag hebben om de klimaatopgave in Zeist handen en voeten te kunnen geven en zo bij te dragen aan de zorg voor de schepping. In Zeist is een grote groep inwoners hier al enorm actief mee aan de slag. Er zit wat dat betreft echt een enorme energie in de samenleving, die ook mij extra aanvuurt mij in te spannen voor een duurzamer Zeist. U doet toch ook mee?

Natuurlijk zijn er veel andere onderwerpen te noemen: het centrum, woningbouw, eenzaamheid, arbeidsparticipatie enz. Ook in 2019 ga ik mij weer volop inzetten voor de bloei van Zeist, Den Dolder, Austerlitz, Bosch en Duin en Huis ter Heide.  Ik wens u en mij de woorden van Paulus toe. Dat we 2019 in mogen gaan met veel geloof, hoop en liefde, maar het meest van deze de liefde!

Wouter Catsburg

Kerstgroet vanuit de fractie

Als we terugkijken op het jaar dat bijna voorbij is, dan staan de verkiezingen nog scherp op het netvlies. Het leverde een mooie uitslag op voor de CU/SGP. Het droeg bij aan verdere consolidatie en versterking van de positie van onze fractie in de raad. Wat we aanvankelijk niet hadden verwacht, maar eigenlijk al snel ter tafel kwam, was dat de uitslag aanleiding was voor de VVD, Groenlinks en het CDA om deel te nemen aan de coalitiebesprekingen. Dat hebben we als fractie met verwondering beleefd. Immers waren we numeriek niet nodig voor deze partijen. Dat we toch werden uitgenodigd is ook een stukje honorering van een positieve en inhoudelijke oppositie in de voorliggende 4 jaar. Inmiddels is Wouter geïnstalleerd als wethouder en al weer een half jaar aan de slag. De dossiers die Wouter onder zijn hoede heeft waaronder milieu en verkeer zullen in de komende periode van wezenlijke invloed zijn op de Zeister samenleving. Mooi dat we op deze manier in de gelegenheid zijn om ook binnen het college mee te denken en onze invloed uitoefenen.

Als tweede belangrijke punt noemen we de Maaltijd van Zeist. De coalitie heeft bij  haar aantreden een akkoord op hoofdlijnen opgesteld. Dit akkoord is in de achterliggende maanden voorgelegd aan de Zeister samenleving om daarop aan te vullen. Het heeft geresulteerd in een lawine aan reacties. Deze reacties zijn samengevat in het raadsvoorstel “receptenboek van de maaltijd van Zeist”. Dit stuk is als een politiek discussiestuk aan de raad voorgelegd. Daarop zijn totaal 6 amendementen en 15 moties door de diverse fracties ingediend. In een speciale zitting van de raad op 4 december is dit  voorstel met alle amendementen en moties behandeld. Een bijzondere gebeurtenis. Door onze fractie is vooral ingezet op aanvullende voorstellen binnen het sociaal domein. Het betreft dan zorg voor ouderen, maar ook de jeugdzorg, doorstroming op de woningmarkt, een professioneel participatie netwerk, tiny houses enz. Door de CU/SGP fractie zijn in totaal 2 amendementen en 6 moties ingediend. Al deze moties en amendementen zijn ook aangenomen, de meeste unaniem. De drijvende kracht achter het opstellen van de moties in de fractie is Machiel Blok, dank aan hem voor de vele uren die hij daarin heeft willen investeren.

Zo kijken we terug op een intensief jaar waarin mooie resultaten zijn bereikt. Als fractie willen we onze beleving daarbij verwoorden met de bekende woorden “Soli Deo gloria”.

Dank voor uw steun in het afgelopen jaar, en namens de fractie goede feestdagen en een gezegend 2019 toegewenst.

Pieter Verolme

 
Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts