Julian beschouwt...

Algemene beschouwingen juni 2022-06-21 171846.png
Portret Julian
Door Julian Wassink op 21 juni 2022 om 17:20

Julian beschouwt...

Op 21 juni vinden de Algemene Beschouwingen plaats in de raadszaal. Julian Wassink heeft namens ChristenUnie-SGP zijn bijdrage geleverd. Lees hier zijn gehele bijdrage.

Bijdrage debat bestuursrapportage en kadernota 2023


Christelijk-sociaal, met hart voor de kwetsbaren in de samenleving, met oog voor groen en milieu en gericht op constructieve samenwerking. Dit kenmerkt de ChristenUnie-SGP in Zeist. Christelijk-sociaal betekent voor mij dat we vanuit onze geloofsovertuiging en de opdracht van Jezus zoeken naar het beste voor de mensen om ons heen en een licht zijn in de stad of het dorp waar we wonen. Het beste voor onze gemeente Zeist, voor iedereen die hier woont, wie je ook bent of wat je achtergrond ook is. Door die bril kijken wij naar de bestuursrapportage en de kadernota in de richting van de begroting in november.

Op zo’n beetje de eerste dag na de installatie van het nieuwe college werden de jaarstukken en de kadernota door het huidige college behandeld en aan onze raad gestuurd. Ik lees in de inleiding dat het een ‘beleidsarme’ kadernota is.Wat zoveel wil zeggen als: we doen geen nieuwe dingen, maar zetten het werk voort dat al gebeurt. Beleidsarm is wat dat betreft een term die je op het verkeerde been kan zetten. Alsof er nu niets gebeurt. Maar dat is natuurlijk niet waar. Het vorige college en ook het huidige college van burgemeester en Wethouders, waar de ChristenUnie-SGP onderdeel van uit maakt, zet de schouders er onder om het goede voor Zeist en haar inwoners te doen.Wij zijn dankbaar voor de manier waarop het coalitieproces is gelopen in de afgelopen maanden en we zijn ook dankbaar voor de mooie resultaten uit de jaarrekening en de bestuursrapportage.

In het, zoals ik er naar kijk, nu al legendarische hoofdlijnenakkoord dat in de afgelopen maanden is gesloten, staat genoeg ambitie om ons de komende jaren in vast te bijten. Het samen met onze inwoners verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Zodat iedereen er warmpjes bijzit én we natuur en milieu beschermen, is er daar één van. De steeds vaker optredende energiearmoede vinden wij voor de korte termijn een belangrijk aandachtspunt. Zien het college en de andere fracties dit ook als prioriteit voor de komende tijd? Wat ons betreft doen we dat met alle partijen en alle raadsleden hier aanwezig. Dat is wat mijn fractie betreft de één van de kaders die wij zien richting de begroting van 2023. Samen met de andere fracties en met het college en de ambtenaren.

Als wij kijken naar de bestuursrapportage van het eerste kwartaal van 2022, dan valt ons één ding op, wat we hier willen benoemen: We zien een tekort op de WMO van 6 ton. Kan het college iets zeggen over de verwachting of dit tekort in de komende tijd zal toenemen of eerder afnemen?
Wat is de verwachting? Er staat dat er gedurende het jaar nog van alles kan gebeuren en toch stelt dat onze fractie niet helemaal gerust. Graag de reactie van het college.

Positief dat we vanuit Den Haag goede berichten krijgen over de meerjarenbegroting via de zogenaamde meicirculaire. We hebben gehoord dat Zeist er in de komende jaren geld bij krijgt.Het financiële ravijnjaar lijkt daardoor voorlopig minder diep te worden dan het had kunnen zijn. Dat zorgt er voor dat we op de korte termijn een aantal investeringen kunnen doen, waar we over een paar jaar de vruchten van hopen te plukken. Dat zullen we dan wel slim en verstandig moeten doen. We horen graag of het college daar ruimte toe ziet en welke van de ambities geschikt zijn om in het komende jaar als eerst op te pakken. Wij denken daarbij natuurlijk als eerst aan woningbouw voor starters en ouderen, maar ook verduurzaming van woningen.
Ziet het college die ruimte ook? Of is het nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen? De doorkijk naar de begroting van dit najaar is vooral technisch van aard.Hoe kijk je naar gezond financieel beleid en welke randvoorwaarden zijn daarvoor nodig? Maar als de ChristenUnie-SGP een doorkijk maakt naar de begroting, dan zien wij daarachter onze inwoners staan. Ouderen, jongeren, kinderen. Mensen die nog niet lang in Zeist wonen, omdat zij gevlucht zijn voor een oorlog bijvoorbeeld. Het kader dat wij zouden willen zien richting de begroting, is dat we ruimhartig zijn in het opvangen van vluchtelingen. De opvang van Oekraïners kost uren en handjes van de gemeente die niet worden ingezet voor andere ambities die we hebben. Hoe kijkt het college daarnaar? Gaan we extra mensen aannemen of inhuren om onze ambities toch waar te maken?
De gemeentelijke organisatie stond nog onder druk van alle coronamaatregelen en het beleid dat daarmee samenhing.En we sluiten niet uit dat er dit najaar weer coronamaatregelen zouden kunnen komen. In hoeverre is er nog ruimte voor meer ambitie? Wat ons betreft zijn de ambities op duurzaamheid, woningbouw, maar ook rechtvaardige sociale regelingen te groot om daar geen voortgang op te boeken.

Voorzitter, wij hebben er zin in! Zin in, om met de hele raad aan de slag te gaan in de komende jaren.In  het vertrouwen dat God met ons is, bij al het werk dat wordt verzet door het college, de ambtenaren, door ons als raad ten dienste van onze inwoners.Zodat we een licht kunnen zijn voor de mensen om ons heen.