Breder vlaggen dan alleen de regenboog

Schermafbeelding 2024-05-22 213402.png
Annet.jpg
Door Annet Ploeg op 29 mei 2024 om 11:26

Breder vlaggen dan alleen de regenboog

Tijdens de raadsvergadering van 28 mei heeft de ChristenUnie-SGP een motie ingediend om naast de regenboogvlag op 10 december de vlag van de mensenrechten te hijsen op het gemeentehuis. De motie werd ingediend mede namens D66, VVD, PvdA en GroenLinks. Waarom een tweede vlag?

Op 10 december 1948 is de universele verklaring van de rechten van de mens aangenomen door de VN. Een moment waar je je van alles bij voor kunt stellen na de Tweede Wereld Oorlog. In al die jaren daarna moeten we telkens weer opkomen voor inwoners die gediscrimineerd worden, beperkt worden of iets dergelijks. Ook als raad spreken we ons soms uit als de actualiteit dit van ons vraagt. Maar 10 december blijft een mijlpaal in de geschiedenis.

De Verklaring van de rechten van de mens heeft 30 artikelen.Artikel 1 is prachtig omschreven in onze taal.

Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen. 

Sinds 2020 is er een vlag ontwikkeld voor de dag van de mensenrechten. Vele gemeenten hijsen deze op 10 december. We begrijpen natuurlijk dat je niet telkens een vlag kunt hijsen. Niet voor iedere organisatie. Daarom vragen we het college het vlaggenprotocol  ook te herzien zodat we met elkaar weten tot hoe ver. Het vlaggen bij speciale gelegenheden is erg beknopt in het huidige protocol. Op 11 oktober hijsen we de regenboogvlag en we vlaggen als de commissaris van de koning komt. Heel divers is dat toch niet?  Van 25 november tot en met 10 december kleurt het gemeentehuis oranje om het geweld tegen vrouwen en meisjes onder de aandacht te brengen. Hoe waardevol is het om aansluitend de mensenrechtenvlag te hijsen? Voor alle inwoners die knokken tegen ongelijkwaardigheid. Wellicht in stilte en eenzaamheid. Voor groepen die de media niet bereiken. De ChristenUnie-SGP pleit voor een openbaar statement op 10 december om datgene wat binnen op het gemeentehuis op de muur staat hoog op de toren van het gemeentehuis te vertonen. We willen staan voor vrijheid, rechten en waardigheid van alle inwoners om samen in de geest van broederschap met elkaar te leven. Deze waarden staan onder druk. Juist nu. De vlag heeft een prachtig ontwerp. Zoeken naar wat ons verbindt. Het gaat ons niet alleen om het vlaggen maar ook op een dag met aandacht voor de rechten van de mens. We mochten rekenen op een brede steun voor deze motie om deze vlag toe te voegen. Laat zien dat we staan voor de bescherming van de menselijke waardigheid van alle inwoners van de gemeente Zeist.

Het ontwerp

De Mensenrechtenvlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. De Mensenrechtenvlag is van en voor iedereen. Het is een kleurige vlag met een doordacht ontwerp. Er is veel dat ons als mensen met elkaar verbindt: we delen de aarde, de lucht en een plek onder de zon. En hoe verschillend we ook kunnen zijn qua uiterlijk: als mensen bestaan we allemaal uit DNA. De ontwerper ging met dit idee aan de slag en nam de vorm van een DNA-streng als uitgangspunt. Dit combineerde hij met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel). Zo ontstond de Mensenrechtenvlag. De vlag legt niet de nadruk op onze verschillen, maar vooral op wat we met elkaar gemeen hebben, wat we delen en wat ons verbindt.

De motie

M24.016 Motie vreemd aan de orde van de dag Mensenrechtenvlag, juist NU. De raad van de Gemeente Zeist bijeen op 28 mei 2024

Constaterende dat:
-   wereldwijd mensenrechten onder druk staan;
-   juist nu, mensenrechten ook in Nederland, ook in Zeist niet altijd vanzelfsprekend zijn;
-  10 december de Internationale dag voor de mensenrechten is;
-  op 10 december 2020 de Mensenrechtenvlag is gelanceerd door discriminatie.nl;
-  bij veel gemeentes de Mensenrechtenvlag wordt gehesen op 10 december.


Overwegende dat:

- de Mensenrechtenvlag een symbool is voor gelijkwaardigheid van ieder mens;
- ondanks onderlinge verschillen het belangrijk is uiting te geven aan respect, verbinding en gelijkwaardigheid;
- de vorm van een DNA-streng het uitgangspunt van die vlag is, gecombineerd met de kleuren van de aarde (groen), de lucht (blauw) en de zon (geel);
- de vlag niet de nadruk legt op onze verschillen, maar vooral op wat wij met elkaar gemeen hebben, wat wij delen en wat ons verbindt;
- en dat we binnen de gemeente Zeist voor alle inwoners en medewerkers, ook als doel hebben mensen te verbinden en verschillen te overbruggen.


Verzoekt het college:

1. met de raad het huidige vlaggenprotocol te bespreken en te komen tot richtlijnen die alle inwoners recht doen;
2. de Mensenrechtenvlag aan te schaffen;
3. de Mensenrechtenvlag jaarlijks op 10 december, de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens, uit te hangen en onderdeel te maken van het vlaggenprotocol van de gemeente Zeist.


ChristenUnie-SGP Annet Ploeg
VVD Bar Bakker
D66 Jeroen van den Heuvel
PvdA Wilma Breddels
GroenLinks Silke Zwart


Besluit: De motie wordt aangenomen met steun van ChristenUnie-SGP, VVD, D66, PvdA en GroenLinks. De overige fracties stemmen tegen (21 voor - 11 tegen)

Labels: