
Barmhartigheid en gelijkwaardigheid
Om het goede te willen doen voor Zeist willen we de verhalen doorgeven van barmhartigheid en gelijkwaardigheid. De boodschap van de bijdrage van de ChristenUnie-SGP tijdens het debat en Algemene beschouwingen op 24 juni. Dat was ook het moment dat er een wissel plaast vond van fractievoorzitterschap. Annet Ploeg neemt het stokje over van Julian Wassink. Lees of bekijk hier de gehele bijdrage van Annet
Bijdrage Debat Algemene beschouwingen.
Dank je wel Julian. Bedankt voor het leiding geven aan de fractie de afgelopen jaren en de ruimte die je mij gegeven hebt. Ik zal er alles aan doen wat in mijn vermogen ligt met de gehele fractie een warm en scherp geluid te blijven geven aan christelijk sociale politiek.
Dat is waar de ChristenUnie-SGP toe geroepen is. Een stem voor die ander. Het goede leven in Zeist telt voor een groot deel van onze inwoners. We mopperen als de aanslag WOZ binnen komt. Klagen hoe duur de boodschappen zijn.
Velen van ons wonen prima. Dik prima zeg maar. Een groot deel van onze inwoners is goed opgeleid. Digitaal vaardig en in staat hun standpunten goed te kunnen verwoorden. Ook alles zit dan vaak mee.
Maar die andere inwoners van Zeist dan? Zij wonen misschien anders, wellicht met een ander inkomen, misschien wel een mindere gezondheid. Zijn blij als ze de maand rond komen. Weten zij hun belangen te verwoorden? Zijn ze hoorbaar? Anders gezegd, zien en horen wij hen?
Het is voor de ChristenUnie-SGP belangrijk dat ook zij een stem hebben en gezien worden. Dat we luisteren naar iedereen en op zoek gaan naar de zachte stem. Niet alleen voor het beleid in het thema samenleving. Ook voor de raadsvoorstellen van ruimte en bestuur. We hechten er waarde aan dat een ieder volop kansen krijgt op onderwijs. Dat we leren zien en luisteren naar cultuur als jij dat wilt. We willen opstaan voor het goede in Zeist. Met gelijke kansen voor iedereen en gelijkwaardig aan elkaar. Voor de luide stem maar vooral voor de zachte stem.
Daarmee kom ik aan een volgend belangrijk thema voor ons. Ontmoeten. Tijdens de Coronajaren werd het nog eens heel erg duidelijk hoe belangrijk het voor ons is om elkaar te zien en te bezoeken. We zijn bijzonder trots op de vele initiatieven sociaal en maatschappelijk die er allemaal zijn in Zeist. De evenementen georganiseerd door inwoners, culturele instellingen, ondernemers of de gemeente zelf.
Maar de vraag naar aandacht voor elkaar jong, en oud en de zorg voor elkaar is enorm groot. Daarom kan een ivestering in een gezondheidscafe in West op warme steun van ons rekenen. Ook jongeren in het centrum hebben aangegeven dat zij graag een plek in hun omgeving willen. In de jaarstukken staat dat jongeren mee kunnen gaan denken met het opzetten van ontmoetingsplaatsen. Hoeveel van die plekken voor jongeren hebben we eigenlijk in Zeist? Zijn er ruimtes waar jongeren samen kunnen studeren? Is het mogelijk voor het college een inventarisatie te maken van die plaatsen in onze gemeente waar jongeren paar keer per week elkaar kunnen ontmoeten zowel in de zomer als in de winter?
Ontmoeten is ook een keuze bij nieuwbouw. Bij iedere vorm van hoogbouw of geclusterd wonen is het belangrijk een ontmoetingsruimte te bouwen. Zowel bij huur als bij koop. Zodat er mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten, samen te eten, koffie te drinken of activiteiten te organiseren. Ontmoeten kunnen we stimuleren bij nieuwbouw door de ruimtes mee te nemen in vroegtijdige plannen en de financiering. En het daarna over laten aan de kracht van de samenleving.
In Nijenheim is een woongroep actief. Zij geven een mooi voorbeeld hoe krachtig de samenleving kan zijn. Woongroen heeft een ruimte beschikbaar gesteld. Een paar keer per week zijn er activiteiten. Maandelijks wordt er samen gegeten. Als iemand ziek is uit de flat worden boodschappen gehaald. Letterlijk omzien naar elkaar. Dat draagt bij aan welzijn, aan hen die aandacht ontvangen, maar ook aan hen die het geven. Er zijn inmiddels meerdere initiatieven.
Eens per maand komen een paar vrijwilligers op zaterdagmorgen bij elkaar om afval te prikken. Zorgen voor een schone aarde, voor een duurzaam Zeist. De troep die een ander achterlaat oprapen zodat volgende generaties ook kunnen wonen in ons groen en blauw.
Op de van Renesselaan wonen een kleine 20 minderjarige vluchtelingen. Je hoort er nooit wat van. Geen gedoe in de wijk. Mooie contacten.
Seyster Veste is een gemengd wonen project in Zeist. Waarvan de helft bewoond worden door bewoners die via het Leger des Heils in gestroomd zijn en de andere helft door reguliere bewoners. Hiermee vormen ze een gemeenschap van buren die elkaar helpen en samen een prettig leefklimaat creëren.
In de Hospices van Zeist komen o.a. mensen met weinig of geen netwerk. Als zij hun laatste adem uitblazen heeft een vrijwilliger hun hand vast zodat ze iets minder eenzaam kunnen sterven.
Dit zijn er slechts een paar voorbeelden. We hebben er nog velen, op alle terreinen. Allemaal even waardevol. De kracht van de samenleving. We zien dat deze lijn doorgepakt wordt in de kadernota. We moedigen het college hiervoor van harte aan. Niet vanuit bezuinigingsdruk maar vanuit de kracht van de samenleving. Regels of vergunningen kunnen in de weg zitten. Dat willen we kritisch volgen.
Bij De ChristenUnie-SGP willen we keuzes maken, verantwoordelijkheid dragen, constructief samenwerken maar ook verhalen doorgeven. Verhalen van Hoop, van waarden, van barmhartigheid en gelijkwaardigheid. Thuis, op het werk, in de buurt maar ook in de politiek. We willen een bijdrage leveren in deze raadzaal , in het dorp om het goede door te geven, onze idealen na te streven en te leren van wat fout gaat.
Ik ga richting het einde van mijn bijdrage. We willen de medewerkers van de gemeente bedanken voor het vele werk wat weer gedaan is voor de agenda van vandaag.
Het college willen we traditiegetrouw de zegen van God toewensen op hun werkzaamheden. Er liggen ambitieuze plannen voor o.a. wonen, duurzaamheid en biodiversiteit en regie op de financiën. Dat kunnen niet alle gemeenten zeggen. Ik wil eindigen met een kort gedicht over gelijkwaardigheid en verbinding van Rikkert Zuiderveld. Bekend van de vele kinderliedjes van Elly en Rikkert.
Losse eindjes.
Brutaal, onhandig, schichtig, dwars, verlegen?
Clown, kluizenaar, slampamper, sloddervos?
Bij iedereen zit wel een steekje los,
Normale mensen kom je zelden tegen.
Het zijn de losse eindjes die ons doen raken,
De rafels die ons aan elkaar doen haken.